Over de Heidewachtel
Waarom een Heidewachtel?
Stelt u deze vraag aan een liefhebber, gaat u er dan vanuit dat het antwoord niet zo maar gegeven kan worden. U zult zich, voor u tot aanschaf van een heidewachtel over gaat, moeten afvragen of u hem werkelijk kunt bieden wat noodzakelijk voor hem is. De heidewachtel behoort tot de weinigen jachthondenrassen waarvan de fokkerij zich voornamelijk oriënteert op de natuurlijke eigenschappen. Het is een middelgrote veelzijdige hond. U kunt hem bijvoorbeeld houden als allround jachthond maar ook als huiskameraad. De Heidewachtel heeft van huis uit de eigenschap zich te schikken in wat de baas van hem wil. De heidewachtel beschikt over een grote intelligentie dat blijkt uit het feit dat hij snel aanwijzingen en verboden begrijpt. U zult merken dat de hond het fijn vindt om met u op pad te gaan. En om samen, met vallen en opstaan, een diploma te behalen. Het verstevigt de band tussen u en uw hond. Tot de voorwaarden van het juist houden van een Heidewachtel behoort ook uw bereidwilligheid om met rust, geduld en consequentie de opvoeding en de africhting ter hand te nemen. Hierbij moet worden opgemerkt dat de opvoeding al de eerste dag begint. Verder moet u er aan denken dat uw heidewachtel graag met u mee wil op vakantie.
De Verzorging
Voor velen is het misschien de eerste heidewachtel. Om teleurstellingen te voorkomen, zult u het er voor over moeten hebben de nodige tijd en financiën te investeren om goed met uw hond bezig te zijn. De heidewachtel voelt zich buiten, in de vrije natuur, in zijn element, als er in de buurt ook nog water is, waar hij zijn liefde voor kan uiten en als er regelmatig de mogelijkheid bestaat door bos, duin, of strand te kunnen rennen dan is er aan een van de belangrijkste voorwaarden voldaan. Hij moet ook minimaal twee tot drie keer per dag gedurende in totaal anderhalf tot twee uur, de gelegenheid krijgen om rond te dollen, zich uit te leven of te werken. De verzorging van de vacht van de heidewachtel is vrij eenvoudig hij moet ongeveer tweemaal per week gekamd en geborsteld worden en de haren bij de oren en tussen de tenen moeten regelmatig geknipt worden, natuurlijk moet het gebit en de oren indien nodig schoon gemaakt worden. Verder is de vacht zelfreinigend wat inhoud dat hij maar zelden gewassen moet worden en dat hij geen geurtjes vast houd. Wassen is in principe niet goed voor honden. Door het wassen wordt n.l. de vette laag, die door de talgklieren op de huid wordt aangebracht verwijderd. Het vet op de huid en de haren heeft een beschermende functie. Als deze vetlaag regelmatig door wassen wordt aangetast, is er een grote kans op infectie en irritatie van de huid.
De Heidewachtel en kinderen
Natuurlijk een heidewachtel beschikt over een gezonde portie kinderliefde, maar dat betekent beslist niet dat hij zich door lieve kleintjes wil laten tiranniseren! Als pup en jonge hond zal hij graag met kinderen spelen, maar als hij volwassen is, kunnen al te drukke kinderen hem irriteren, en dat zal hij dan ook laten merken. U zult uw kinderen moeten helpen bij de omgang van uw hond. Er is geen heidewachtel die een permanente onderdrukking van zijn basisbehoefte zonder schade doorstaat. De heidewachtel heeft van huis uit een vrolijk en lief karakter wat bij een goede begeleiding van uw kinderen ook nog aanwezig is als hij oud is.
Karakter
De heidewachtel is een veelzijdige jachtgebruikshond die niet al te moeilijk is af te richten en die veel plezier in het werk heeft. Hij is intelligent, leergierig en vergeet het geleerde niet snel (ook de foute dingen). Tegelijkertijd weet de hond feilloos de zwakke plekken bij de baas te vinden en deze uit te buiten, zeker bij een minder consequente opvoeding. Om de hond onder het gewenste appel te krijgen is het raadzaam een jachttraining te volgen het liefst beginnend op de leeftijd van 8 weken. De heidewachtel hoort en ziet alles, en hij is zeer ondernemend, zelfs op zeer hoge leeftijd daagt de hond je nog uit om met hem te spelen. Het vrolijke karakter van de heidewachtel wordt nog versterkt door de vele gezichtsuitdrukkingen, de hond is gevoelig voor prijzende woorden en kan slecht tegen inconsequente behandeling. De heidewachtel zoekt graag aansluiting bij het gezinsleven, is zeer aanhankelijk en heeft een groot aanpassingsvermogen. Zijn uitstekende spoorwil en de aangeboren eigenschap om (aan) geschoten wild te kunnen volgen, te vinden en binnen te krijgen, maken de heidewachtel tot een fijne jachthond. Juist deze eigenschappen zijn voor een jager een must. Door een strenge selectie bij de fokkerij is het voorstaan vast in de heidewachtel verankerd. Hij werkt niet alleen voor het schot vol ijver en passie, maar is ook een betrouwbare hond voor het nazoek op veer-, haar-, en grof wild. De passie voor water is voor de heidewachtel normaal. Koude en nattigheid deren de hond totaal niet, dankzij de bescherming van zijn doelmatige beharing.
Huisvesting
Wanneer we aan huisvesting van de hond denken zijn er twee mogelijkheden. Houdt u de hond in huis, dan zult u er voor moeten zorgen dat de hond een eigen ligplaats krijgt. Met een eigen ligplaats bedoelen we een strategische, niet te warme, rustige, tochtvrije plaats waar de hond alles moet kunnen overzien en waar vrij, zonder gestoord te worden, ( ook niet door kinderen) kan liggen of rusten. Wat ook erg belangrijk is aan de plaats dat u de hond er nooit heen stuurt voor straf of met een boze stem. Deze plaats is veilig en prettig. En dat moet zo blijven. De ligplaats kan bestaan uit een bench, een mand, zo groot dat de hond er uitgestrekt in kan liggen. Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van een kamerbench. Deze heeft als voordeel dat de hond rondom alles in de gaten kan houden. Natuurlijk ligt het voor de hand dat een hond in huis ook het verwachte extra werk aan schoonmaken met zich meebrengt. Maar ook als een hond in een kennel gehouden wordt verliest hij haar en brengt vuil mee naar binnen. Wilt u de hond in een kennel houden, dan moet er in de eerste plaats voor een doelmatig binnenverblijf worden gezorgd, waarin de hond ‘s zomers koel ligt en ‘s winters warm, en dat geheel vrij van tocht. U kunt het geheel vrij van de grond op palen zetten, met daaronder het liefst nog een stenen of betonnen vloer, zodat door ventilatie de vloer steeds droog blijft. De hoogte van het verblijf moet minstens 2 meter zijn. De afmeting van de ligplaats van de HEIDEWACHTEL moet minstens 1 meter breed zijn en minstens tweemaal zolang als de hond zonder staart. Ieder goed binnenverblijf behoort naast de ligruimte een behoorlijke zijgang te hebben om tocht en wind uit te sluiten. Bij ieder binnenverblijf hoort een overdekt buitenverblijf en een voldoende ruime buitenren die niet snel te groot is. Houdt u de hond in een kennel, dan mag u niet vergeten dat dit, zeker bij jonge honden, kan leiden tot een kennelpsychose en afstomping. Aangenomen mag worden dat u minstens enkele malen per dag de hond uitlaat of op een grote speelweide laat ravotten. Een hoeveelheid beweging is niet alleen voor de lichamelijke, maar ook voor de geestelijke ontwikkeling noodzakelijk.
Rasstandaard
De heidewachtel behoort tot de Duitse middellangharige staande honden. De hond heeft een harmonische, krachtige, doelmatige lichaamsbouw, die er voor zorgt dat hij als goede jachthond kan functioneren. Door het formaat, reuen: 52 tot 56 centimeter en teven 48 tot 54 centimeter schofthoogte, behoord hij tot de middelgrote staande jachthonden. Hij is zeer elegant en lichtvoetig in zijn gangwerk. Dit alles word bekeken en gekeurd op de shows. De heidewachtel is bruin-wit of bruinschimmel met een soepele, gesloten, middellang en licht golvende, glad aanliggende beharing. Over het lichaam verspreid komen veelal kleine of grotere aassymmetrische platen en stippen voor in de kleur bruin. De beharing op de kop is kort, op de oren middellang met slagen en op het lichaam middellang en vast aanliggend. De achterzijde van de voorpoten is bevederd en de achterhand heeft een broekbevedering. De lange vlag aan de staart is een typerend en aansprekend raskenmerk.
t